KHASIAT MAKAN SAYUR SAYURAN

Makan banyak sayuran boleh memberi khasiat yang luar biasa untuk kesihatan dan khasiat makan sayur sayuran ini amat bagus untuk kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti.

Khasiat makan sayur sayuran. Makan banyak sayuran boleh memberi khasiat yang luar biasa untuk kesihatan untuk hidup yang lebih sihat.
Photo credit to http://avivaresearch.com

Hasil penyelidikan dalam Survei Kesihatan untuk pertunjukan di England, diet yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan dapat melindungi tubuh dari risiko kanker, penyakit jantung dan gangguan usus dan sistem penghadaman lain.

Lebih daripada itu, masih terdapat banyak harta tersembunyi yang memakan sayur-sayuran sekurang-kurangnya 7-8 hidangan setiap hari, yang tidak semestinya semua orang tahu seperti yang dipetik oleh CNN.

1. Mencegah Kembung

Sesetengah jenis sayur-sayuran memang boleh meningkatkan pengeluaran gas di perut yang menyebabkan kembung. Tetapi itu hanya sebahagian kecil. Kebanyakan sayur-sayuran sebenarnya mempunyai kesan sebaliknya.

Sayuran kaya dengan serat yang dapat menghilangkan ‘sisa’ yang tersisa daripada pencernaan dan bakteria buruk dari sistem pencernaan seperti usus dan perut, supaya ia dapat mencegah sembelit.

Sayur-sayuran juga dapat membantu anda kelihatan lebih langsing dengan mengawasi kembung dan pembengkakan yang disebabkan oleh penggunaan garam yang berlebihan, dari makan biskut, makanan ringan atau makanan segera.

Sayuran mengandungi banyak kalium dan air yang boleh membantu menghilangkan garam berlebihan, sambil mengimbangi cecair dan elektrolit dalam badan.

Untuk mengatasi kembung perut, disarankan untuk mengambil timun, oren, salad hijau, salad merah dan tomato.

Adalah lebih baik untuk makan sayur-sayuran dalam keadaan mentah segar kerana sayur-sayuran yang telah menjalani proses pemanasan akan mematikan enzim dan mengurangkan serat yang penting dalam proses mencerna makanan.

BACA JUGA>>>  KHASIAT MAKAN SAYUR DAN BUAH

2. Khasiat makan sayur sayuran-Buat Wajah Cerah dan Muda

Ingin kelihatan awet muda?

Maka banyakkan makan banyak sayur-sayuran. Sayur-sayuran boleh mencegah timbulnya tanda-tanda penuaan dan menjadikan kulit kelihatan muda dan lembut.

Di dalam sayur-sayuran segar terdapat fitonutrien, vitamin C dan kandungan air yang tinggi. Kebanyakan sayur-sayuran mempunyai 85 peratus hingga 95 peratus air, yang boleh membantu melembapkan kulit sambil mengurangkan kedut.

Sementara itu phytonutrient mempunyai kesan mencegah penuaan pramatang dengan melindungi sel-sel kulit daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan, pendedahan cahaya matahari, pencemaran dan radikal bebas.

Walaupun vitamin C menyokong pembentukan kolagen semulajadi di dalam badan.

Makan makanan oren atau merah yang kaya dengan beta-karoten. Jenis antioksidan ini boleh membuat muka kelihatan cerah dengan kulit yang merah pada kulit. Ia juga menambah pertahanan kulit daripada merosakkan sinar UV.

Lycopene yang juga terkandung dalam sayur merah seperti tomato juga telah terbukti menjadi pelindung matahari yang semula jadi untuk kulit.

Selain tomato, sayur-sayuran yang berkhasiat untuk membuat kulit muda adalah timun, lada, brokoli, kentang dan ubi keledek.

3. Mengurangkan Tekanan

Tekanan boleh membuat anda merasa letih dan mood menjadi tidak stabil.

Tekanan juga mempunyai potensi untuk mempengaruhi otak untuk memilih makanan ringan daripada makanan yang sihat.

Salah satu cara untuk menangani stres adalah dengan menggunakan magnesium dan vitamin C.

Dua nutrien ini banyak terdapat dalam sayur-sayuran.

Di samping itu, sayur-sayuran juga mempunyai nutrien pelepasan tekanan lain seperti asid lemak omega-3, vitamin B dan kalium yang dapat melawan keletihan dan kemurungan.

Potassium dan magnesium yang terdapat dalam sayur-sayuran juga boleh membuat anda lebih santai dengan mengekalkan tekanan darah stabil.

BACA JUGA>>>  Khasiat Makan Sayur 17# Sayur Ikut rangking

Untuk melegakan tekanan, anda boleh makan hampir semua jenis sayuran. Bermula dari sayur-sayuran berdaun hijau, kentang, paprika, bayam, bok choy, edamame, cendawan dan tomato.

4.Khasiat makan sayur sayuran-Melindungi Tulang

Setakat ini, susu dan produk susu diproses adalah yang terbaik untuk mengekalkan kekuatan tulang. Tidak salah, kerana susu tinggi dalam kalsium dan vitamin D.

Tetapi bukan hanya susu, beberapa jenis sayuran juga mempunyai nutrien yang sama, yang boleh membentuk tulang seperti vitamin K, magnesium, kalium dan serat prebiotik.

Tomato telah lama diketahui untuk membantu menguatkan tulang. Satu kajian mendapati bahawa wanita yang jarang makan tomato, risiko osteoporosis pada usia tua lebih tinggi.

Selain tomato, sayur-sayuran lain adalah tumbuhan berdaun hijau yang gelap, bayam (masak dengan ringkas untuk meningkatkan kandungan kalsium), brokoli, kacang, cendawan, asparagus, kale, bawang putih dan bawang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *