Khasiat Makan Sayur 17# Sayur Ikut rangking

Khasiat Makan Sayur  – 17 Senarai Sayur Ikut rangking

Rasanya khasiat makan sayur ini semua orang dah tau. Tetapi tidak semua orang tahu kedudukan kandungan vitamin dan kebaikan sayur tersebut mengikut rangking.

Khasiat Makan Sayur  - Senarai Sayur Ikut rangking
Khasiat Makan Sayur  – Senarai Sayur Ikut rangking

Maka disini saya hendak berkongsi sedikit info yang berguna bagi kita semua untuk tahu maklumat yang amat penting ini.

Saya bertanya kepada pakar pemakanan,  David Friedman, pengarang Food Sanity:  Food Sanity: How to Eat in a World of Fads and Fiction, untuk membantu saya meletakkan sayuran yang popular

1. Asparagus:

“Tangkai hijau yang enak ini berada di kedudukan pertama,” kata Friedman. “Asparagus adalah sumber vitamin K yang hebat, yang membantu dengan pembekuan darah dan membina tulang yang kuat.

Friedman juga menyebutkan bahawa asparagus menyediakan vitamin A (yang menghalang penyakit jantung), vitamin C (yang menyokong sistem imun), vitamin E (yang bertindak sebagai antioksidan) dan vitamin B6 (yang, seperti vitamin A, juga menghalang penyakit jantung).

Asparagus juga mengandungi banyak mineral, termasuk besi (yang menyokong sel darah merah membawa oksigen), tembaga (yang meningkatkan pengeluaran tenaga) dan kalsium (yang meningkatkan kesihatan tulang).

“Asparagus meningkatkan tahap tenaga anda, melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari dan membantu dengan penurunan berat badan,” kata Friedman.

“Ia juga merupakan sumber inulin yang sangat baik, sejenis karbohidrat yang bertindak sebagai prebiotik, menyokong pertumbuhan bakteria yang mempromosikan kesihatan di usus besar.”

Akhirnya, Friedman mencadangkan bahawa asparagus mungkin sesuatu yang aphrodisiac semula jadi.

“Jika anda ingin makan malam, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memesan asparagus,” katanya sambil menambah bahawa vitamin B6 dan folat yang mengandungi ia dapat meningkatkan perasaan rangsangan.

“kandungan vitamin E yang tinggi juga merangsang hormon seks, termasuk estrogen pada wanita dan testosteron pada lelaki.” Pastikan anda menutup pintu bilik mandi jika anda mengecut selepas itu.

2. Keledek:

“keledek yang manis, kaya dengan beta-karoten, yang membantu mengekalkan kulit yang sihat, penglihatan dan fungsi organ,” kata Friedman. ”

keledek yang manis, kaya dengan beta-karoten, yang membantu mengekalkan kulit yang sihat, penglihatan dan fungsi organ
Photo credit to: http://kembara-alam-aadk.blogspot.com

Penggunaan beta-karoten dikaitkan dengan penurunan risiko kanser paru-paru dan payudara.”

“Jika anda menderita sakit leher atau belakang, ubi keledek adalah preskripsi makanan ‘makanan adalah ubat’ saya,” Friedman meneruskan.

“Itu kerana satu ubi yang besar mengandungi lebih daripada 850 miligram kalium, nutrien yang membantu melegakan kejang otot dan mengurangkan keradangan.”

Friedman juga menyatakan bahawa satu cawan keledek mengandungi kira-kira 50 peratus daripada keperluan vitamin C harian anda dan banyak mangan, mineral yang “membantu menghasilkan kolagen untuk kulit serta kesihatan tulang.”

Di samping itu, Friedman mengatakan bahawa keledek mengandungi sebatian anti-radang yang disebut antosianin.

3. Brussels Sprouts:

“Ini kubis kecil kalori rendah kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin B6, vitamin C, vitamin K, vitamin A, folat, besi dan mangan,” jelas Friedman. ”

Ini kubis kecil kalori rendah kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin B6, vitamin C, vitamin K, vitamin A, folat, besi dan mangan
Photo credit to: https://www.walmart.ca

Kandungan serat  yang tinggi juga membantu menyokong kesuburan usus dan kesihatan usus.”

Friedman juga menekankan bahawa pucuk Brussels mengandungi kaempferol, “antioksidan yang boleh mengurangkan pertumbuhan kanser, mengurangkan keradangan dan meningkatkan jantung yang sihat.”

Selain itu, pucuk Brussels mengekalkan gula darah anda. “Penyelidikan telah terbukti  peningkatan pengambilan sayur-sayuran yang krusif, termasuk kecambah Brussels, boleh membuat penurunan risiko diabetes,” kata Friedman.

“Pucuk Brussels juga mengandungi asid alpha-lipoic, antioksidan yang telah dikaji secara meluas untuk kesihatan otak dan sifat anti-penuaan,” Friedman meneruskan. ”

Akhir sekali, memakan pucuk Brussels juga boleh membekalkan antioksidan kepada badan anda.

4. Bayam:

“Popeye adalah betul: Bayam adalah salah satu makanan yang kaya dengan nutrien di planet ini,” Friedman menekankan. ”

Ianya kaya dengan vitamin C, vitamin K, asid folik [yang membantu badan menghasilkan sel-sel baru], besi dan kalsium.

Bayam juga mengandungi kalium dan magnesium, yang kedua-duanya membantu mengekalkan tekanan darah anda. ”

Friedman juga menyebut bahawa bayam penuh dengan karotenoid, “antioksidan yang menyihatkan mata yang sihat dan membantu mencegah degenerasi makula, penyebab utama kebutaan pada orang dewasa yang lebih tua.”

“Bayam adalah salah satu sumber makanan terkaya quercetin, antioksida yang kuat yang membantu mengalang jangkitan dan keradangan,” Friedman meneruskan. ”

Antioksidan yang terdapat dalam bayam boleh membantu melawan penuaan dan mengurangkan risiko kanser serta kencing manis – bayam mengandungi dua komponen, MGDG dan SQDG, yang telah terbukti berkesan untuk melambatkan perkembangan pertumbuhan kanser.”

Terakhir, Friedman mengatakan bahawa bayam mengandungi sulforaphane – sebatian yang terdapat dalam sayur-sayuran yang banyak – yang juga melindungi kanser.

5. Broccoli:

“Ramai orang berfikir tentang jus limau atau buah sitrus ketika datang untuk mendapatkan vitamin C yang diperlukan setiap hari, tetapi satu cawan brokoli menyediakan lebih banyak vitamin C daripada yang anda perlukan sepanjang hari tanpa menyebabkan kenaikan gula darah yang terjadi dengan jus sitrus, “kata Friedman. ”

BACA JUGA>>>  KHASIAT MAKAN SAYUR DAN BUAH

Ramai pakar kesihatan menganggap brokoli sebagai yang paling sihat dari semua sayur-sayuran yang krusif kerana keupayaannya membantu menurunkan risiko paru-paru, kolorektal, payudara, pundi kencing, perut dan kanser prostat.”

Friedman juga mengatakan bahawa brokoli adalah sumber pepejal vitamin K, yang sekali lagi, menggalakkan kesihatan tulang.

Selain itu, Friedman menunjukkan beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan brokoli mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

6. Salad:

Anda boleh melihat kedudukan kami yang berasingan dari setiap jenis salad di sini, tetapi, “Sebagai peraturan umum, nilai pemakanan salad meningkat kerana daun menjadi lebih gelap,” Friedman menerangkan. ”

Selad Iceberg adalah yang paling banyak dimakan tetapi mempunyai nilai pemakanan paling kurang –

sebabnya selad ais yang tumbuh di kepala yang lebih ketat, sehingga daun dalamnya menjadi kurang cahaya matahari, tetap hijau yang lebih ringan dan memiliki nutrisi yang lebih sedikit.

Pilihan utama saya ialah selad Romaine: Ia adalah jenis nutrien yang paling kaya dengan semua jenis salad dan banyak vitamin dan mineral.

Ia adalah sumber kalsium, folat dan vitamin K yang sangat baik. Ia juga menyediakan beta-karoten sebanyak 10 kali lebih banyak daripada selad ais dan hampir sama dengan bayam, menjadikan romaine yang paling sihat dari semua makanan. ”

7. Beets:

Friedman pertama kali menjelaskan bahawa bit mengurangkan tekanan darah anda. ”

Para penyelidik menyifatkan kesan penurunan tekanan darah dari bit ke kepekatan tinggi nitrat mereka,” katanya. ”

Apabila anda makan bit, tubuh anda menukarkan nitrat kepada oksida nitrat, sebuah molekul yang melancarkan saluran darah, menyebabkan tekanan darah anda jatuh.”

Peningkatan peredaran ini, kata Friedman, juga meningkatkan aliran darah ke lobus depan cerebrum, ” kawasan yang berkaitan dengan pemikiran peringkat tinggi, seperti membuat keputusan dan ingatan. ”

Friedman juga menyebut bahawa bit mengandungi lutein, yang melindungi mata anda, dan pigmen dipanggil betalain, “yang mungkin mempunyai banyak ciri anti-radang yang membantu memerangi obesiti, penyakit jantung, penyakit hati dan kanser.”

“Beets sering dirujuk sebagai ‘Viagra alam’ kerana kandungan nitrat tinggi mereka,” Friedman meneruskan, sambil menambah bahawa pembuluh darah yang sama yang disebutkan di atas juga meningkatkan peredaran ke zakar. ”

Ini membawa kepada ereksi yang lebih baik untuk lelaki semasa hubungan seks dan membantu mereka bertahan lebih lama di atas katil.”

8. Cendawan:

“Kulat ini lazat adalah salah satu daripada sumber makanan vitamin D yang semula jadi yang membantu tubuh menyerap kalsium, mempromosikan kesihatan tulang],” kata Friedman. ”

Kajian ilmiah yang tidak terkira banyaknya telah mendedahkan pelbagai cara agar cendawan dapat berguna dalam mencegah dan merawat banyak keadaan kesihatan:

Penyelidikan yang dijalankan di Jabatan Sains Makanan dan Pemakanan Manusia di Florida, misalnya, mendapati bahawa makan cendawan shiitake setiap hari meningkatkan imuniti lebih baik daripada mana-mana ubat farmaseutikal di pasaran sekarang. ”

“Jika azam Tahun Baru anda ingin kehilangan berat badan, ia ‘penguncupan untuk penyelamatan:

Ianya mempunyai banyak nilai pemakanan dengan beberapa kalori dan sangat membakar  lemak, “Friedman meneruskan. ”

Ianya juga mengandungi dua jenis serat makanan, beta-glucan dan kitin, yang meningkatkan kenyang dan mengurangkan selera makan.”

Akhirnya, Friedman berkata, “Cendawan sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular terima kasih kepada kandungan serat tinggi, potassium dan vitamin C mereka.

Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, makan lebih banyak cendawan shiitake:

Batang cendawan shiitake merupakan sumber utama beta-glukans, yang telah terbukti untuk mengurangkan tahap kolesterol darah. ”

9. Khasiat Makan Sayur –  Cili belanga

“Cili belanga sangat tinggi dalam vitamin C: Hanya satu memberikan 170 peratus daripada elaun harian yang disyorkan,” kata Friedman. “Vitamin dan mineral lain yang terdapat dalam lada belanja termasuk vitamin E, vitamin A, vitamin K, folat dan kalium.”

Sesetengah Cili belangalebih sihat berbanding yang lain. “Cili belanga kuning berisi beberapa fitokimia dan karotenoid, terutamanya beta-karoten, yang mempunyai faedah antioxidant dan anti-radang yang kuat,” jelas Friedman. ”

Cili belanga merah adalah penuh dengan banyak antioksidan yang sihat, termasuk violaxanthin, lutein, quercetin dan luteolin.

Sebatian tumbuhan ini dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk pencegahan penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan kanser.

Sementara itu, Cili belanga hijau, dituai lebih cepat; ianya lebih murah untuk berkembang, dan tidak semestinya berkhasiat sebagai rakan sejawat  yang berwarna-warni. ”

10.Khasiat Makan Sayur -Tomato:

Baiklah: Tomato secara teknis adalah buah, tetapi sejak pada dasarnya semua orang menganggap ianya sayur-sayuran, kami memutuskan untuk memasukkan Ianya dalam ranking ini pula. ”

Ianya mengandungi sejumlah besar lycopene, antioksidan yang dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser,” kata Friedman sambil menambah bahawa tomato yang dimasak mengandungi empat kali lycopene daripada tomato yang belum dimasak. ”

Tomato juga kaya dengan vitamin C, vitamin K, kalium dan folat. kulit tomat mengandungi naringenin, flavonoid yang telah terbukti mengurangkan keradangan, dan asid klorogenik, sebatian antioksidan yang kuat yang dapat membantu menurunkan tekanan darah. ”

11. Lobak merah:

“Satu hidangan [satu cawan] lobak merah membekalkan 400 peratus daripada nilai harian untuk vitamin A, dan kebanyakannya nutrien, termasuk vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, kalium dan banyak serat, “kata Friedman.

BACA JUGA>>>  KHASIAT MAKAN SAYUR SAYURAN

Vitamin B pada dasarnya membantu badan dalam segala cara yang boleh dibayangkan:

“Jika anda ingin melawan pasir masa, tambahkan wortel pada diet anda – tahap beta-karoten dalam wortel bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan penuaan .”

12.Khasiat Makan Sayur -Bawang:

“Bawang akan membuat anda menangis apabila anda memotongnya, tetapi Ianya membuat senyuman badan anda apabila anda memakannya:

Ianya membekalkan nutrien penting, termasuk kalsium, folat, besi, magnesium, fosforus [yang menyokong tulang dan gigi] dan kalium , “Kata Friedman. ”

Bawang juga merupakan sumber quercetin yang kaya, fitokimia berasaskan tumbuhan dengan sifat anti-radang.” Quercetin, Friedman menjelaskan, dapat membantu memerangi arthritis bawang, asma dan penyakit jantung. ”

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa mereka yang mengonsumsi bawang dan sayur-sayuran allium lainnya, seperti bawang, bawang putih, daun bawang, bawang merah mempunyai risiko kanser perut, kolon dan prostat yang lebih rendah,” tegasnya.

Bawang juga mengandungi serat prebiotik, menurut Friedman, yang diperlukan untuk usus yang sihat dan pencernaan yang lebih baik.

13. Kacang Hijau (dan Snap Peas):

“Kacang hijau mengandungi antioksidan yang serupa dengan teh hijau, juga dikenali sebagai catechin, yang dapat meningkatkan kesihatan jantung dan membantu mencegah kanser,” jelas Friedman.

“Kacang hijau juga membantu mengurangkan risiko penyakit jantung kerana tahap antioksidan polifenol yang tinggi, yang merupakan flavonoid yang mempunyai sifat anti-radang.

Subjek ujian dengan tahap flavonoid yang tinggi telah menunjukkan hasil anti-trombotik, yang bermakna Ianya mengelakkan pembekuan darah.

Ianya juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran untuk wanita hamil.

Akhirnya, kacang hijau menyediakan kalsium, mineral penting yang membantu melindungi tulang dari kemerosotan dan osteoporosis. ”

14.Khasiat Makan Sayur -Timun:

Sama seperti tomato, timun sebenarnya buah, tetapi juga seperti tomato, timun sering dianggap sebagai sayuran, itulah sebabnya kami memasukkan timun dalam kedudukan ini. ”

Timun rendah kalori dan mengandungi banyak air (96 peratus) serta serat larut, menjadikannya ideal untuk mempromosikan penghidratan dan membantu penurunan berat badan,” kata Friedman. ”

Ia juga merupakan sumber vitamin K yang baik, yang boleh mengurangkan kehilangan tulang dan mengurangkan risiko keretakan tulang.”

“Timun mengandungi antioksidan, termasuk flavonoid dan tanin, yang menghalang pengumpulan radikal bebas berbahaya dan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik,” Friedman meneruskan.

“Kajian haiwan menunjukkan bahawa timun boleh membantu menurunkan gula darah dan mencegah komplikasi berkaitan diabetes.”

Petua tipikal: “Untuk mendapatkan kandungan nutrien penuh , timun harus dimakan semua,” kata Friedman. “Mengupas timun mengurangkan jumlah serat serta vitamin dan mineral tertentu yang ada.”

15.Khasiat Makan Sayur -Kentang :

“Kentang tidak sihat seperti ubi jalar, tetapi ianya masih menawarkan sumber karbohidrat kompleks, yang menggalakkan tenaga dan membuat anda kenyang,” kata Friedman. ”

Kajian telah menunjukkan bahawa kentang  adalah antara makanan yang paling mengisi, yang bagus jika anda cuba menurunkan berat badan (sudah tentu, menambah krim masam dan mentega menafikan manfaat ini).”

“Menggoreng kentang untuk membuat kentang goreng menambah lebih banyak kalori dan lemak daripada membakarnya,” kata Friedman. ”

Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa kulit kentang mengandungi sejumlah besar vitamin dan mineral  jadi mengupas kentang dapat mengurangkan kandungan nutrisi  dengan ketara.”

Friedman menerangkan bahawa 60 peratus kentang putih di Amerika Syarikat adalah dibuat kepada kentang goreng Perancis.

Tetapi apabila kentang tidak digoreng, kentang  cukup sihat, terutamanya untuk usus anda. ”

Kentang  mengandungi pati, iaitu bentuk kanji yang tidak dipecah dan diserap sepenuhnya oleh badan,” kata Friedman. ”

16.Khasiat Makan Sayur -Saderi:

“Celery adalah 95 peratus air, yang menjadikannya sangat menghidratkan,” kata Friedman. ”

Ia mempunyai sifar lemak dan bebas kalori dengan banyak serat.

Walaupun kandungan pemakanan saderi tidak banyak seperti sayur-sayuran lain dalam senarai itu, ia masih mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin K dan folat. ”

“Seledri juga dimuatkan dengan polisakarida dan antioksidan, yang mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan kerosakan radikal bebas yang menyumbang kepada keradangan,” kata Friedman sambil menambah bahawa ini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan arthritis. ”

17.Khasiat Makan Sayur -Jagung:

“Jagung adalah tanaman nombor satu yang ditanam di Amerika Syarikat dan kini merupakan ramuan yang paling banyak diubahsuai secara genetik di dunia (kedua hingga soya)

– kira-kira 90 peratus daripada semua jagung yang ditanam di Amerika Syarikat diubahsuai secara genetik,” kata Friedman. ”

Apabila datang kepada yang paling menggemukkan di dalam senarai, jagung mengetuai pek:

Biji-bijian  ini mempunyai glisemik yang tinggi, yang bermakna jagung menyebabkan kenaikan gula darah yang hebat selepas ia dimakan, yang akhirnya boleh meningkatkan selera dan berat badan.”

“Jagung mempunyai nilai pemakanan yang sangat sedikit dan mengandungi protein yang dipanggil prolamin, yang sangat sukar bagi tubuh untuk mencerna (dan sebab anda sering melihat jagung yang tidak dicerna dalam kotoran anda),” Friedman meneruskan. ”

Ini juga boleh menyebabkan usus bocor dan pertumbuhan bakteria usus boleh berlaku.”

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *